Uw betrouwbare partner voor professioneel textiellinnen voor zorgsector, horeca, bedrijven en groothandel

Duurzaamheidsrapport 2022
1. Duurzaamheidsstrategie

Bamatex Home Textiles, uw betrouwbare partner voor professioneel textiellinnen voor de zorgsector, horeca, handel en groothandel, heeft een holistische benadering van duurzaamheid.
Een holistische aanpak betekent dat wij niet ééndimensionaal handelen, maar het drie-pijlermodel van duurzame ontwikkeling volgen: economisch, ecologisch en sociaal. Deze drie pijlers worden informeel aangeduid als people, planet en profit.
Voor ons is maatschappelijke verantwoordelijkheid synoniem voor het creëren van een leefbare toekomst voor iedereen. Daarom zetten wij ons in voor de volgende richtlijnen:
 • VN-Handvest inzake de mensenrechten
 • Grondbeginselen van de VN inzake bedrijfsleven en mensenrechten (UNGP)
 • VN-verdrag inzake de rechten van het kind
 • VN-verdrag inzake de rechten van de vrouw
 • Fundamentele arbeidsnormen van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO)
 • OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen
 • Sectorale OESO-richtlijnen
 • De tien UN Global Compact-beginselen

2. Onze geschiedenis


1960-2012 Maes Textiles opgericht door André Maes. Huishoudtextielproducten worden geproduceerd in eigen productiefaciliteiten in Waregem (België).
2013 Oprichting van Bamatex home textiles door Bart Maes, opgegroeid in een gepassioneerde textielfamilie, textielingenieur van opleiding met meer dan 25 jaar textiel-ervaring.
2016 Ontwikkeling van de collectie “Emotion”, gemaakt van een zeer hoogwaardige gekamde katoenvezel (AEGEAN COMBED COTTON). Deze vezel kenmerkt zich door ongeëvenaarde zachtheid, zeer briljante kleuren, hoge waterabsorptie en hoge duurzaamheid.
2018 Bamatex home textiles is Oeko-Tex gecertificeerd. Deze certificering maakt deel uit van een visie op duurzaamheid en ethisch zakendoen.
2019 Aankoop van grond voor de bouw van een eigen plant.

2020 bouw van een ultramoderne plant (kantoren + magazijn)

2021 verhuis naar de nieuwe plant

2022 Bamatex home textiles is Grüner Knopf, GOTS, OCS en GRS gecertificeerd.

2022 Bamatex home textiles: Trots amfori BSCI lid. BSCI is een initiatief van de Foreign Trade Association (FTA), de toonaangevende bedrijfsvereniging van Europese en internationale handel die meer dan 1.500 detailhandelaren, importeurs, merken en nationale verenigingen samenbrengt om het politieke en wettelijke kader voor duurzame handel te verbeteren. Het lidmaatschap van Amfori BSCI helpt ons ons doel te bereiken om een duurzame trader te zijn, onze toeleveringsketen te controleren en samen te werken met onze leveranciers. We hebben voor deze organisatie gekozen vanwege haar uitgebreide ervaring op internationale schaal en haar praktijkgerichte aanpak. Training en het uitwisselen van best practices helpt ons om op alle niveaus te verbeteren.

3. Bijdrage van Bamatex home textiles (2022)

A. Milieu

Begin 2021: verhuis van Bamatex home textiles naar een ultramoderne plant (kantoren + magazijn):

• Reductie van het elektriciteitsverbruik door:

 • de installatie van een warmtepomp die instaat voor de werking van de vloerverwarming. Dit systeem is veel beter dan conventionele verwarming, omwille van zijn lager elektriciteitsverbruik en zijn lagere uitstoot van slechte gassen zoals CO2, SO2 en NO2.
 • het slimme gebruik van LED verlichting: een sensor registreert het binnenkomen van iemand in een ruimte/het magazijn. Pas op dat moment gaat het licht aan.
 • de ramen in de kantoren: het glas in de ramen is hoog rendementsglas, wat resulteert in een lager elektriciteitsverbruik.
 • de nieuwe voertuigen in het magazijn: de voertuigen in het magazijn zijn uitgerust met de nieuwste technologie en verbruiken hierdoor aanzienlijk minder.
 • Reductie van de luchtvervuiling door de installatie van zonnepanelen: het systeem maakt minder gebruik van niet-hernieuwbare grondstoffen en helpt de klimaatverandering te bestrijden. Wij streven naar CO2-neutraliteit. Ons eigen zonne-panelen (168 panelen) produceren 16.913 kWh.
 • Reductie van het waterverbruik: regenwater opgevangen van ons dakoppervlak wordt gebruikt voor het sanitair in de kantoren en het magazijn en voor het uitvoeren van tests in ons laboratorium.

 • Reductie van de verwarmingskosten: een ventilatiesysteem duwt de warme lucht in het elf meter hoge magazijn naar beneden. Daardoor is er altijd een aangename temperatuur op de werkvloer en worden extra verwarmingskosten vermeden.

 • Reductie van onze ecologische voetafdruk:
  • Onze producten en samenstellingen zijn ontwikkeld voor een lange levensduur.
  • Bij de keuze van nieuwe leveranciers is de staat van de productiefaciliteiten een belangrijk selectiecriterium. Door de juiste apparatuur en bewerking tijdens het productieproces te gebruiken, wordt verspilling van stoffen vermeden.
  • Wij vermijden onnodige verpakkingen en vervangen verpakkingsmaterialen door gerecycleerde materialen.
  • Wij maximaliseren het aantal stuks per palet om het aantal paletten per maand te verminderen. Als gevolg daarvan verminderen wij het aantal ritten dat wij per jaar naar onze klanten maken.


 • B. Economie

  Gebaseerd op de productspecificaties van onze klanten, levert Bamatex home textiles oplossingen van hoge kwaliteit tegen de beste prijs. Met meer dan 25 jaar ervaring in het vak, vinden wij de juiste oplossing voor de behoeften van onze klanten.
  Klanten kunnen bestellen uit onze stock of collecties. Wij produceren op bestelling of houden voorraad in ons magazijn.
  Tijdens elke stap van de toeleveringsketen meten we de kwaliteit van al onze producten. In ons hoofdkwartier in Waregem testen we alle producten en producties in ons eigen laboratorium.

  Ons rekkensysteem is ontwikkeld om ons een groot efficiencyvoordeel te geven.

  C. Maatschappij

  • Betrokkenheid van de werknemers: een speciaal luchtsysteem in de kantoren creëert een aangename werk- en ontmoetingsplaats voor onze werknemers, bezoekende klanten en leveranciers.
  • Veiligheid: de muren van ons magazijn zijn 24 uur brandwerend.
  • Welzijn en gezondheid van onze werknemers: de nieuwe voertuigen in het magazijn zijn ergonomisch maximaal aangepast voor het comfort en welzijn van de bestuurder.
  • We hebben geïnvesteerd in een pneumatische robotarm. Dozen kunnen hiermee “gewichtloos” gestapeld worden op een pallet in een vrachtwagen of in een container . Deze machine scoort fantastisch op vlak van ergonomie bij het tillen van dozen. Je hebt namelijk het gewicht van iedere doos niet meer in je handen. Dit zorgt ervoor dat we op middellange en lange termijn heel wat fysieke klachten zoals rugklachten kunnen voorkomen bij ons personeel.

  4. Onze zakenpartners

  Wij werken alleen samen met geselecteerde zakenpartners in een actief partnership op lange termijn. Onze zakenpartners engageren zich tot sociaal verantwoorde en veilige arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke productieprocessen. Zij ondertekenen onze Gedragscode en beschikken over erkende certificaten zoals Oekotex, BSCI of Sedex. Het Bamatex management bezoekt op regelmatige basis de verschillende productiebedrijven om de samenwerking te versterken.


  Wij voeren een uitgebreide risicobeoordeling uit voor elk land waar wij zaken doen. Wij zoeken naar manieren om daadwerkelijke negatieve gevolgen in onze toeleveringsketen te voorkomen, te beperken en te herstellen. Daarom hebben wij ervoor gekozen meer gebruik te maken van 'Made in Green'-gecertificeerde artikelen en onderzoeken wij het gebruik van gerecycled katoen en organisch katoen in producten.
  Het is ons doel om onze voetafdruk (sociaal en ecologisch) voortdurend te verbeteren. Bij de aankoop of ontwikkeling van nieuwe producten zoeken we naar oplossingen met de minst negatieve impact.